Werken bij

De groei van een fiscalist bij RS: leren in de praktijk

Wie een fiscalist zou vragen naar het dagelijks werk, krijgt waarschijnlijk steeds een ander antwoord. Het werk is heel gevarieerd, uitdagend op allerlei niveaus en vraagt de ene keer om een creatieve mindset terwijl er op een ander moment maar één uitkomst mogelijk is. Hoe ontwikkel je een theoretisch geschoolde fiscalist tot een professional in de MKB-praktijk? En wat maakt het werk zo divers op allerlei vlakken?

Aan de slag in de praktijk

Zowel de politiek, het bedrijfsleven als de rechtbank, de hoven en de Hoge Raad brengen het fiscale vak voortdurend in beweging. Wat vandaag een gegeven is, kan volgend jaar totaal anders zijn. Dat maakt het vak uitdagend, zowel voor ambitieuze schoolverlaters als voor doorgewinterde fiscalisten met jarenlange ervaring.

Wie als junior het fiscale vak omarmt moet vooral aan de slag met de toepasbaarheid op het MKB. Dat is waar het gebeurt, dus waar de theoretische kennis van pas komt. Wie wat jurisprudentie kan duiden en enige theorie kan interpreteren zal in de praktijk leren hoe dat samenkomt, zodat een MKB-ondernemer er iets aan heeft.

Hoe pas je opgedane fiscale kennis toe? Wat gebeurt er met de wetgeving? En waar leidt dat toe? Als fiscalist help je het huishoudboekje van de overheid op orde te houden. Er wordt belasting geheven, waarbij het belangrijk is dat er niemand te veel (en ook niet te weinig) betaalt. Het doel is een eerlijke belastingheffing. Als fiscalist speel je daarin een belangrijke rol.

“We vragen fiscalisten met een creatieve mindset eerst om de puzzels op te lossen.”

Van vennootschapsbelasting naar inkomstenbelasting en advies

Als fiscalist bij RS Finance leer je het vak in de aangiftepraktijk.

Dat begint bij de aangifte vennootschapsbelasting (VPB). Het is klassiek een puzzel, waarbij de verschillende stukjes precies moeten passen om tot de uitkomst te komen. De dubbele boekhouding is goed geschikt om mee te starten, omdat het pas klopt als het klopt.

Kaspar Planting is Tax Director bij RS Finance en legt uit: “Junior fiscalisten starten onder uitgebreide begeleiding en een uitgebreid stappenplan met aangiften vennootschapsbelasting. Het doel is om die aangiften foutloos op te stellen en te begrijpen hoe alle theoretische kennis hierin samenkomt.” Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, “[omdat] we hiermee eigenlijk een puzzel voorleggen, terwijl veel junior fiscalisten juist opgeleid zijn om met een open en creatieve blik naar uitdagingen te kijken.”

Fiscalisten ontwikkelen zich van eenvoudige aangiften naar meer complexe uitdagingen, via meerdere fiscale eenheden en bijvoorbeeld herstructureringen, liquidaties en andere uitzonderingsgevallen. “Bovendien maken we onze medewerkers wegwijs op ons netwerk, in het vaststellen van UBO’s en in het werken met het aangiftepakket,” voegt Planting toe.

Aangiften inkomstenbelasting en adviesrol

Na de aangiften vennootschapsbelasting volgen die voor de inkomstenbelasting. Die zijn doorgaans ingewikkelder, omdat daar wel een creatieve en open mindset bij past. Fiscalisten die ondernemend denken en vooruit adviseren doen het in die rollen vaak het best. Dat lukt ze dankzij warm klantcontact en een goed begrip van mogelijkheden, mogelijke haken en ogen of juist kansen die er ontstaan.

“Zodra fiscalisten de aangiftepraktijk hebben doorlopen gaan ze veelal aan de slag in een adviserende rol. Ze weten dan hoe ze hun theoretische kennis kunnen gebruiken, voor MKB-ondernemers die fiscaal advies zoeken,” vertelt Planting. Gemiddeld genomen duurt dat traject 1,5 tot een paar jaar. Goede fiscalisten zoeken vervolgens naar mogelijkheden en kansen die er liggen.

Het fiscale vak leren in de praktijk

Fiscalisten bij RS Finance hebben de klassieke opleiding gevolgd, waarna ze in de praktijk het vak leren. Natuurlijk is er ruimte voor andersdenkenden, maar de opleiding moet kloppen. Die opleiding vormt de theoretische basis, waarna het vak in de praktijk allerlei facetten kent die het werk interessant, uitdagend en afwisselend maken.

Daarin verschilt het fiscale vak van bijvoorbeeld de Finance & Reporting-teams en de accountants, legt Planting uit: “Binnen die expertises hebben we meer vrijheid, dus zijn we altijd op zoek naar andere types en achtergronden, die een frisse inbreng kunnen doen. "Fiscalisten zijn veelal traditioneel opgeleid, dus zij ontwikkelen zich daarom in de praktijk.”

“Heel belangrijk is bijvoorbeeld de signalering van kansen of juist bedreigingen, door nieuwe wetgeving of andere veranderingen,” voegt Planting toe. Het fiscale vak verandert voortdurend. Een adviseur kan daar pas in de praktijk mee aan de slag als een aangiftemedewerker signaleert wat er gebeurt en hoe dat invloed heeft op een MKB-ondernemer. Dat maakt het werk van fiscalisten in de praktijk uitdagend, ten opzichte van de theorie die ze hebben geleerd.

Ruimte en tijd voor andersdenkenden

Natuurlijk stimuleert RS Finance daarom vakinhoudelijke trainingen en een voortdurende blik op de ontwikkelingen binnen het vakgebied. Daarnaast zijn ook heel andere vaardigheden belangrijk. Dat geldt voor technische vaardigheden zoals professioneel werken in Excel, tot aan GRIP-training of externe coaching om het meeste te halen uit high potentials die meer in hun mars hebben.

Door ruim baan te maken voor andersdenkenden beantwoordt RS Finance aan de variatie binnen het vak én aan de uitdagingen van deze tijd. Veranderingen volgen elkaar snel op en door ook vanuit andere perspectieven naar problemen te kijken lukt het vaak om andere oplossingen te vinden.

Heel concreet werken er bij RS Finance specialisten in bijvoorbeeld bedrijfsopvolging en medewerkers die één dag in de week programmeren, omdat ze een technologieopleiding volgden. Er is ruimte voor klassieke fiscalisten die zich willen ontwikkelen én voor anderen die sterk zijn in acquisitie of andere vaardigheden.

Ben jij benieuwd waarom onze medewerkers het fiscale vak al tientallen jaren geweldig vinden?

En wil je daar zelf ook mee aan de slag? Vul online je gegevens in.
Dan nemen we contact met je op.

blijf op de hoogte

Alle laatste ontwikkelingen direct in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Glenn ten Bookum, RS Finance

contact

Wil je grip op je financiën en duurzaam groeien? Wij helpen je graag.

Neem contact op
Postadres

Postbus 51298
1007 EG Amsterdam

Bezoekadres Purmerend

Wielingenstraat 133
4e verdieping
1441 ZN Purmerend

Bezoekadres Amsterdam

James Wattstraat 100
6e verdieping
1097 DM Amsterdam

Bezoekadres Rotterdam

Max Euwelaan 55
2e verdieping
3062 MA Rotterdam

nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!