Fiscaal

Estate planning: wie er te laat aan begint mist de beste kansen

Het beste moment om ermee te beginnen is eigenlijk zo vroeg mogelijk. Dat moment is dus misschien al geweest. Het daaropvolgende beste moment om erover na te denken is nu. Wie te lang wacht met estate planning loopt waarschijnlijk de beste kansen mis. Denk daarom niet ‘dat regel ik nog wel eens’, maar ga er nu mee aan de slag. Daar helpen we bij RS Finance graag bij.

Onze klanten waarderen de inzichten en overzichten waar we voor zorgen. En de regelingen waar we op wijzen, de mogelijkheden die we bieden en de optimalisaties die we uitvoeren. Maar het belangrijkste en meest gewaardeerde? De rust en het vertrouwen dat het goed zit. Dat ernaar is gekeken, om achteraf niet voor verrassingen te komen te staan.

Aan estate planning wordt niet altijd de volledige aandacht besteed, terwijl dit juist rust geeft.

Grip op het vermogen: ook bij overdracht

Vermogen groeit in veel gevallen ogenschijnlijk vanzelf. Ogenschijnlijk, omdat er bij veel anderen een goede financiële planning aan ten grondslag ligt. Die planning geldt voor de opbouw van het vermogen, voor het beheer (en behoud) daarvan en voor de overdracht, bijvoorbeeld op de volgende generatie. Dat laatste ziet op estate planning. Daar wordt niet altijd de volledige aandacht aan besteed, terwijl dit juist rust geeft.

Onze klanten geven eigenlijk altijd aan dat ze ‘er liever eerder mee waren begonnen’. Het voelt vooraf veelal als iets dat je nog makkelijk even uit kunt stellen. Terwijl je achteraf liever eerder was begonnen, om optimaal gebruik te maken van de mogelijkheden die er liggen.

Daarom durven we de claim wel aan dat het haast ongetwijfeld een tevreden gevoel zal opleveren. Door er alleen maar mee aan de slag te gaan wordt veel duidelijk. Je krijgt inzicht in de opties die er nu nog op tafel liggen, omdat je er op tijd bij bent om de juiste besluiten te nemen.

Dat geldt qua financiële planning voor de opbouw en het behoud van het vermogen, net als voor de overdracht daarvan bij estate planning. Als het vermogen groeit vraagt dat om meer aandacht, er kan anders weleens te veel verloren gaan aan erf- en schenkbelasting. Er bestaan allerlei mogelijkheden om deze belastingdruk te verminderen, door het vooraf goed te regelen. Ook juridisch gezien is er vaak te optimaliseren. Met het vaak gehoorde credo ‘alles gaat naar mijn partner’ betekent het nog niet dat alles goed zit, integendeel.

Als jij geen gemiddeld vermogen hebt of het beter dan ‘gemiddeld goed’ wilt regelen, loont het de moeite om van de wettelijke verdeling af te wijken.

De wettelijke verdeling werkt ‘gemiddeld goed’

Met goede estate planning wijk je vaak af van de standaard wettelijke verdeling, omdat je geen genoegen neemt met ‘gemiddeld goed’.

In Nederland geldt de ‘wettelijke verdeling’ als je zelf niets regelt. Die regeling is niet slecht, maar wel bedoeld om het gemiddeld genomen goed te doen. Als jij geen gemiddeld vermogen hebt of het beter dan gemiddeld goed wilt regelen, loont het de moeite om daarvan af te wijken.

De wettelijke verdeling is bijvoorbeeld niet geschreven voor ondernemers met een eigen BV. In plaats daarvan werkt de regeling beter voor de gemiddelde Nederlander die in loondienst gaat, kinderen krijgt en bijvoorbeeld een eigen woning bezit. Maar zelfs dan niet altijd. Wijkt jouw vermogensstructuur af, bijvoorbeeld door een eigen BV, een holdingstructuur of andere bezittingen? Bijvoorbeeld in box 3? Dan is de kans groot dat er met estate planning sowieso winst te behalen valt.

Heb je een bedrijfsopvolger?

Denk je na over bedrijfsopvolging? Het is van belang dat de opvolging goed in een testament wordt vastgelegd. Niet alleen ten aanzien van de (beoogde) bedrijfsopvolger maar ook ten aanzien van andere erfgenamen. Als de bedrijfsopvolging niet goed in het testament is verwerkt kan het zomaar zijn dat er heffingen naar binnen worden getrokken of dat er onnodig te veel erfbelasting wordt betaald. Ook is het van belang om na te denken over compensatie van de niet-bedrijfsopvolger (ofwel de andere erfgenamen).

Tip: wist je dat er een bedrijfsopvolgingsvrijstelling bestaat? Als je de onderneming wilt overdragen op de volgende generatie kan dat daardoor fiscaal vriendelijk. Het is belangrijk om dit zelf te regelen, omdat de wettelijke verdeling hier standaard geen rekening mee houdt.

Voorkom dat je te laat bent

Estate planning is geen onderwerp waar veel gezinnen graag samen mee aan de slag gaan. Toch voorkomt het veel onduidelijkheid en problemen, vooral voor nabestaanden. Door er bij leven samen over na te denken is het mogelijk om dit goed met elkaar te regelen. Zolang je het voor je uitschuift wordt het risico steeds groter dat je uiteindelijk een keer te laat bent.

Extra pijnlijk is het dat de overdracht van vermogen dan vaak terechtkomt bij de nabestaanden. Zij hebben emotioneel veel te verwerken, en krijgen het financiële en fiscale stuk dan aanvullend voor hun kiezen. Het is voor hen misschien wel het minst geschikte moment om dit uit te moeten zoeken. In de ergste gevallen kan het zelfs relaties verstoren, terwijl dat niet nodig was geweest door het vooraf goed te regelen.

Bij samengestelde gezinnen

Heb je een samengesteld gezin? Dan is het oppassen geblazen, de gemiddeld goede wettelijke verdeling kan in jouw geval weleens heel vervelend uitpakken. Dat is een belangrijke reden om na te denken over het vermogen en de nalatenschap. Als je dat niet (op tijd) doet, loop je het risico dat er lastige scenario’s ontstaan. Dat is jammer, omdat er goede mogelijkheden bestaan om de estate planning op voorhand alvast goed te regelen.

Denk aan de latente aanmerkelijk belangheffing

Heb je een vennootschap die je vooral gebruikt om te beleggen? In dat geval bestaat het risico dat de nabestaanden na jouw overlijden te maken krijgen met de latente aanmerkelijk belangheffing. Het is inkomstenbelasting in box 2. Dit kan een behoorlijke te betalen belasting zijn, die voor nabestaanden over het algemeen als een vervelende verrassing komt.

Je voorkomt dergelijke vervelende verrassingen door daar al bij leven over na te denken en rekening mee te houden in de estate planning. Door het huwelijksvermogensrecht slim in te zetten is het mogelijk om situaties zoals deze fiscaal te optimaliseren. Dat zorgt voor rust en vertrouwen. Je hebt grip op je vermogen, en ook op wat daarmee gebeurt als je eenmaal komt te overlijden.

Quick Scan: financiële en estate planning

Denk je aan financiële planning of estate planning? Goed idee. Dit is het beste moment om daarmee aan de slag te gaan. Want, hoe zit het eigenlijk als je komt te overlijden? Gaat alles naar de (langstlevende) partner? En welke rol spelen eventuele kinderen?

Zowel estate planning als financiële planning zijn belangrijk. Door hier nu alvast naar te laten kijken met een quick scan krijg je een eerste inzicht in waar je rekening mee zou moeten houden. Levert dat inderdaad de inzichten op waar je naar op zoek bent om het goed te regelen? Dan werken we het voor je in detail uit. Inclusief alle verfijnde aspecten, helemaal toegespitst op jouw situatie. Je hoeft geen genoegen te nemen met ‘gemiddeld goed’.

Wil je met een quick scan graag in kaart brengen of financiële planning en/of estate planning in jouw situatie waardevol zijn? Dat laten we je graag zien.

Vul online je gegevens in en meld in het bericht dat je meer over de Quick Scan wilt weten. Dan nemen we contact met je op.

blijf op de hoogte

Alle laatste ontwikkelingen direct in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Glenn ten Bookum, RS Finance

contact

Wil je grip op je financiën en duurzaam groeien? Wij helpen je graag.

Neem contact op
Postadres

Postbus 51298
1007 EG Amsterdam

Bezoekadres Purmerend

Wielingenstraat 133
4e verdieping
1441 ZN Purmerend

Bezoekadres Amsterdam

James Wattstraat 100
6e verdieping
1097 DM Amsterdam

Bezoekadres Rotterdam

Max Euwelaan 55
2e verdieping
3062 MA Rotterdam

nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!