Fiscaal

Fiscaliteit saai!? ‘Een goede fiscalist levert geld op’

Fiscaliteit focust op wetgeving en cijfers. Dat lijkt misschien droge materie, voor wie niet verder kijkt. Toch blijkt fiscaliteit in de praktijk allesbehalve saai. Het is juist een heel dynamisch vak, omdat iedere dag anders is. Benieuwd hoe dat zit? We spraken met een paar van onze fiscalisten, die je er graag meer over vertellen.

Uitdaging: fiscaliteit toegankelijk maken

Wie technisch wil uitblinken in z’n vak maakt zich de materie helemaal eigen. Wie ook in de praktijk het verschil wil maken zal meer vaardigheden moeten ontwikkelen. “Het is onze uitdaging om bijvoorbeeld bij belastingadvies de fiscaliteit toegankelijk en begrijpelijk te maken. Wetgeving is vaak heel complex, dus hoe vertaal je dat naar inzichten die de klant begrijpt?”

Het is een van de rollen van de fiscalist. Wie in eenvoudige taal kan uitleggen hoe het fiscaal zit, bewijst daarmee echt te begrijpen hoe het werkt.

Dat geldt bijvoorbeeld voor de box 3-belasting, die door de jaren heen veel complexer is geworden. Klanten die beleggen in bijvoorbeeld vastgoed krijgen te maken met ingewikkelde wetgeving, specifieke uitzonderingen en complexe structuren om de belastingdruk te verminderen. “Dan helpt het als je met een cijfervoorbeeld kunt laten zien hoe twee of meer verschillende scenario’s uitwerken. Om zo’n voorbeeld op te stellen moet je goed begrijpen hoe het fiscaal zit.”

Het is onze uitdaging om bijvoorbeeld bij belastingadvies de fiscaliteit toegankelijk en begrijpelijk te maken.

De klantrelatie is bij ons als fiscalisten een bijzondere. Enerzijds gelden we voor onze klanten als hun specialisten, terwijl ze anderzijds wel graag willen snappen wat we doen. Het liefst krijgen ze bovendien meteen antwoord op hun vragen, terwijl het soms beter is om iets even te laten rijpen. “Door er nog eens over na te denken kom je soms tot betere inzichten.”

Ethische discussies en interpretatie

Een ander aspect dat fiscaliteit bepaald niet saai maakt is de ethiek. “We hebben op kantoor regelmatig fiscaal ethische discussies, waarbij opvalt dat de jongere collega’s er soms een andere visie op nahouden dan de oudere generatie.”

Hoe ga je bijvoorbeeld om met de mogelijkheid om activiteiten onder te brengen in meerdere BV's of een fiscale eenheid het ene jaar aan te gaan en het andere jaar weer te verbreken? Dat biedt de mogelijkheid om meerdere keren gebruik te maken van het lagere opstaptarief voor de vennootschapsbelasting. Doorgewinterde fiscalisten zien dit bijvoorbeeld als een geschikte mogelijkheid om de belastingdruk te verminderen, omdat het past binnen de regels die er gelden. Als de nieuwe generatie daar ethisch vraagtekens bij heeft ontstaan er interessante discussies.

Het vak van een fiscalist reikt veel verder dan alleen de (belasting)regels die er gelden.

Fiscaliteit is daarom allesbehalve saai, als er openlijke discussies ontstaan om tot een gezamenlijk standpunt te komen. Bovendien is het standpunt binnen RS Finance een eerste stap, maar moet vervolgens ook de klant zich erin kunnen vinden. Zelfs als iets binnen de regels mag, kan het zijn dat de Belastingdienst er iets van zal vinden. “En wat gebeurt er als een situatie in de media komt? Heeft dat een afstralingseffect?” Het zijn belangrijke overwegingen, waarmee het vak van een fiscalist veel verder reikt dan alleen de (belasting)regels die er gelden.

Doorvragen naar feiten en omstandigheden

Een goede fiscalist is altijd op zoek naar de feiten en specifieke omstandigheden. Wat in de ene situatie mogelijk en wenselijk is kan voor een andere situatie totaal ongeschikt zijn. Dat heeft bijvoorbeeld te maken met de vaak complexe wijze waarop vermogens zijn opgebouwd, ook in relatie tot de levensfase, toekomstwensen en de wijze waarop een bedrijf of persoon inkomen verdient.

Het is een complexe puzzel, waarbij kleine details een grote invloed kunnen hebben op het ideale fiscale advies.

“Het is de kunst om van de klant precies te begrijpen wat er speelt, wat diegene graag wil en met welke omstandigheden we allemaal rekening moeten houden.” Daardoor ontstaat een complexe puzzel, waarbij kleine details een grote invloed kunnen hebben op het ideale fiscale advies. Dat maakt het afwisselend en zeker niet saai. Iedere klant en case is uniek, vanwege de vele verschillende factoren die een rol kunnen spelen bij ogenschijnlijk vergelijkbare situaties.

Fiscaliteit is overal in verweven

Verder ligt het fiscale vak nooit ver af van de dagelijkse praktijk. “Fiscaliteit is eigenlijk overal in verweven. Dat komt door de inkomstenbelasting waar iedereen mee te maken heeft, en bijvoorbeeld door successierechten waar je vroeg of laat mee te maken krijgt als je vermogen hebt.”

Vooral ondernemers hebben veel te maken met fiscaliteit. Als zij hun eenmanszaak omzetten naar een BV brengt dat allerlei uitdagingen en overwegingen met zich mee. Hoe ziet de planning voor een DGA er financieel en fiscaal uit? En is er nagedacht over bijvoorbeeld bedrijfsopvolging? Van oprichting tot ondernemen en eventuele overdracht van vermogen naar toekomstige generaties: door de levensloop heen speelt fiscaliteit steeds een belangrijke rol.

“We merken daardoor dat we klanten vaak heel lang bij ons houden, om ze in de verschillende fases goed te adviseren. Dat maakt ons vak verre van saai. Het komt voor dat we ’s morgens in een nieuwsbrief een uitspraak van een rechtbank lezen, waarover we de klant diezelfde dag bellen, omdat het relevante inzichten of kansen biedt.”

Het spelletje ‘wie is de slimste’

Uiteindelijk is de fiscaliteit een vak waarin specialisten zich doorlopend ontwikkelen. Dat komt door innovaties en nieuwe trends, net als op basis van de steeds wijzigende wetgeving. “We spelen eigenlijk allemaal het spelletje ‘wie is de slimste’, omdat je uiteindelijk de eerste wil zijn die de wetgeving goed doorgrondt en op basis daarvan een kans voor de klant vindt.”

Als fiscalisten staan we midden in de maatschappij, omdat iedereen ermee te maken heeft. Dat betekent dat iedere dag een geweldige nieuwe uitdaging biedt, en dat daardoor bovendien geen dag hetzelfde is. We zijn steeds bezig om voor klanten binnen hun specifieke omstandigheden naar het optimale te zoeken.

Tip: Vind jij fiscaliteit ook helemaal niet saai? Of heb je je twijfels, dus ga je daarover graag eens met ons in gesprek? We zijn altijd op zoek naar nieuw talent. Reageer op de vacature of neem contact op.

Heb je vragen en wil jij meer grip op je financiën of de belasting die je betaalt? Vul online je gegevens in. Dan nemen we contact met je op.

blijf op de hoogte

Alle laatste ontwikkelingen direct in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Glenn ten Bookum, RS Finance

contact

Wil je grip op je financiën en duurzaam groeien? Wij helpen je graag.

Neem contact op
Postadres

Postbus 51298
1007 EG Amsterdam

Bezoekadres Purmerend

Wielingenstraat 133
4e verdieping
1441 ZN Purmerend

Bezoekadres Amsterdam

James Wattstraat 100
6e verdieping
1097 DM Amsterdam

Bezoekadres Rotterdam

Max Euwelaan 55
2e verdieping
3062 MA Rotterdam

nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!