Fiscaal

Financiële planning en estate planning: wat zijn de verschillen?

Bij financiële planning hoort ook estate planning. Maar, wat zijn de verschillen tussen de twee? Waarom is het belangrijk om op tijd met zowel financiële als estate planning te starten? En hoe kan RS Finance daarbij helpen? Dat leggen we uit in dit artikel.

Financiële planning gaat over het opstellen en beheren van een plan, om je financiële doelen en behoeften over tijd te bereiken. Concreet vraagt dat om budgetteren, het beheren van inkomsten en uitgaven, investeren, aandacht voor belastingen en het plannen van het pensioen.

Estate planning gaat over het organiseren en beheren van de overdracht van bezittingen, zowel tijdens het leven als na overlijden. Het is onderdeel van de financiële planning en regelt specifiek het plannen van de nalatenschap.

Een goed plan vormt de beste bescherming tegen onverwachte tegenvallers.

Financiële planning: inzicht en overzicht

Wie vermogend is, dat wordt, of verwacht te worden doet er verstandig aan om dat financieel te plannen. Eerst voor een paar jaar vooruit, en vervolgens voor veel verder in de toekomst. Welke invloed hebben beslissingen vandaag de dag op het vermogen straks? Of over 30, 40 of meer jaar?

Niemand kan de toekomst voorspellen, maar een goed plan vormt de beste bescherming tegen onverwachte tegenvallers. De aandacht voor onze toekomstige financiën groeit, bijvoorbeeld omdat steeds meer mensen zoeken naar manieren om zelf vermogen op te bouwen.

Een concrete aanleiding

Zelfs zonder concrete aanleiding is het verstandig om de toekomst financieel te plannen. Tegelijkertijd is het vaak zo’n concreet life-event dat anderen zoals jij in beweging brengt. Dus ga je trouwen, of juist scheiden? Wijzigt je inkomen, ontvang je een erfenis of denk je aan de aan- of verkoop van een bedrijf? Het zijn allemaal situaties waarbij de beslissingen nu, invloed hebben op het vermogen voor later.

Haalbaarheid van financiële doelen

Financiële planning zorgt voor inzicht en overzicht. Dus heb je bepaalde financiële doelen of behoeften? Het is goed mogelijk om in kaart te laten brengen in hoeverre dat waarschijnlijk haalbaar is. Of wat er moet veranderen, om het doel stap voor stap te bereiken.

Dus denk je aan een sabbatical? Wil je eerder stoppen met werken? Of zou je het liefst een grote verbouwing laten doen? Net als wanneer je een bedrijf wilt verkopen, in de toekomst een vakantiewoning wilt kopen of als je andere plannen hebt is het verstandig om de financiële toekomst in kaart te laten brengen.

Tip: een financieel plan voor de toekomst heeft zowel aandacht voor de inkomsten en verdiensten, als voor de uitgaven. Hoe past het uitgavenpatroon bij je financiële doelen? En welke wijzigingen kun je daarin verwachten, bijvoorbeeld als je kinderen krijgt, minder gaat werken of bij de verkoop van het bedrijf?

Plannen tot over 30, 40 of meer jaar vooruit

Financiële planning raakt estate planning zodra het gaat over de ver(de)re toekomst. Dus kijk je graag 30, 40 of meer jaar vooruit? Een financieel plan maakt inzichtelijk hoe je vermogen zal opbouwen en dat kunt behouden. Vervolgens wil je dat vermogen misschien fiscaal vriendelijk overdragen aan de volgende generatie.

Welke mogelijkheden heb je om vermogen over te dragen en wat betekent dat financieel en fiscaal? Hoe voorkom je dat er onnodig veel vermogen opgaat aan belasting? Estate planning is onderdeel van financiële planning, als je ver vooruit wilt kijken.

Tip: goede estate planning begint met de samenlevingsvorm die je kiest (of koos). Dus woon je samen? Ben je getrouwd? In gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden? Bij RS Finance brengen we de situatie goed in kaart. Dat vormt het uitgangspunt, om de mogelijkheden te bespreken.

Estate planning: liever goed voorbereid

Met estate planning kun je eigenlijk niet vroeg genoeg beginnen. Dat wil zeggen, door op tijd een plan te maken voorkom je dat het straks te laat is. Dus is er al vermogen of weet je dat er vermogen gaat ontstaan dat je wilt overdragen? Aan je partner, de kinderen of iemand anders? Door daar nu een plan voor te maken en de uitvoer daarvan vast te leggen in een testament zorg je ervoor dat het vermogen vererft zoals jij dat wilt en voorkom je dat je erfgenamen later onnodig veel belasting afdragen. Of dat bepaalde schenkingen mogelijk niet langer fiscaal vriendelijk zijn, omdat je er te lang mee hebt gewacht.

Als het ingewikkeld wordt

Misschien verwacht je een financieel plan eenvoudig zelf op te stellen. Excel is daarbij een handig hulpmiddel, maar creëert uitdagingen als het ingewikkeld wordt.

Hoe zit het met vermogen in privé versus vermogen in de bv? Hoe verhouden de inkomens- en vermogensstromen vanuit de BV zich tot privé? Hoe maak je de inkomens- en vermogensstromen netto? Tot welke uitkering leidt een lijfrentekapitaal? Hoe ziet een annuïtair aflossingsschema er voor de resterende looptijd uit? Bij onjuiste of onvolledige invoer van de uitgangspunten kan de eigen opgestelde planning een verkeerd beeld geven van de toekomst.

Zodra de vermogensstructuur wat complexer is, wordt de financiële planning snel ingewikkelder. Dat wil zeggen, als je daarvoor geen specialist inschakelt. Wij gebruiken gespecialiseerde software. Daarmee brengen we helder in kaart hoe jouw financiële planning eruitziet. En belangrijker nog, we kunnen meerdere scenario’s uitwerken. Dus denk je aan een aanpassing? Of wil je weten wat er gebeurt als de situatie ineens verandert? Dat maken we snel en eenvoudig inzichtelijk. Onze software gebruikt daar mooie grafieken voor waardoor het inzicht veel duidelijker wordt.

Wat betekent het bijvoorbeeld als je besluit te investeren in vastgoed, in plaats van aandelen? En hoe verschilt jouw financiële toekomst als je het vastgoed financiert, of juist met eigen middelen aankoopt? Dat valt in Excel of een andere spreadsheet niet mee.

Tip: wist je dat het belangrijk is om inkomsten -en vermogensstromen netto te maken? Ook houden wij rekening met inflatie en waardeontwikkeling, waardoor je nu realistischere uitspraken kunt doen over bedragen in de toekomst. Vooral bij 30, 40 of meer jaar vooruit heeft dat veel invloed op de bedragen waar je mee zou moeten rekenen.

Quick scan: is financiële planning iets voor jou?

Benieuwd of financiële planning iets voor jou is? Of wil je weten wat estate planning bij ons oplevert, aan inzicht, overzicht en vooral rust?

Onze klanten bedanken ons vooral voor de rust die ze halen uit de bevestiging dat het goed geregeld is. Omdat ze weten wat de plannen zijn voor de toekomst en inzicht krijgen hoe die toekomst eruit kan zien. Die plannen kunnen natuurlijk wijzigen als de situatie verandert, maar het plan helpt ze ook de koers te bepalen. De rust die dat oplevert is misschien wel het belangrijkste voordeel van de planning. Weten dat het mogelijk of juist niet mogelijk is. Alleen dan komt je erachter of er nog iets moet gebeuren of gewijzigd moet worden. Dat geldt zowel voor de financiële planning als estate planning.

Nog niet overtuigd van een uitgebreide financiële planning of estate planningsadvies? Met een Quick Scan kunnen we de basis voor je in kaart brengen. Voor financiële planning beoordelen we op basis van het inkomen, jouw totale vermogen en de wensen en doelen wat er mogelijk is. Of waar eventuele tekorten zitten.

Denk je aan estate planning? We beoordelen de samenlevingsvorm, dus de huwelijkse voorwaarden, het samenlevingscontract en daarnaast de testamenten. Daaruit blijkt al snel of er optimalisaties mogelijk zijn, die je zelf misschien over het hoofd had gezien.

Benieuwd naar onze Quick Scans?
Vul online je gegevens in en geef in het bericht aan dat je meer wilt weten over de Quick Scan. Dan nemen we contact met je op.

blijf op de hoogte

Alle laatste ontwikkelingen direct in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Glenn ten Bookum, RS Finance

contact

Wil je grip op je financiën en duurzaam groeien? Wij helpen je graag.

Neem contact op
Postadres

Postbus 51298
1007 EG Amsterdam

Bezoekadres Purmerend

Wielingenstraat 133
4e verdieping
1441 ZN Purmerend

Bezoekadres Amsterdam

James Wattstraat 100
6e verdieping
1097 DM Amsterdam

Bezoekadres Rotterdam

Max Euwelaan 55
2e verdieping
3062 MA Rotterdam

nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!