Bedrijfskundig advies

Financieringsaanvraag voorbereiden: hoe bepaal je de financieringsbehoefte?

Jouw bedrijf heeft geld nodig. Hoeveel geld is er nodig? En waarvoor heb je dat nodig? En is een financiering de enige manier om dat geld te genereren? Bij RS Finance denken we graag met je mee. We hebben veel ervaring met financieringsaanvragen, zowel voor dienstverleners als productiebedrijven en bijvoorbeeld voor startups en scale-ups.

Voordat je nadenkt over een financieringsaanvraag is het verstandig om vast te stellen of dat inderdaad is wat er nodig is. Een aanvraag is vaak complex en kost veel tijd. Misschien kan het makkelijker, bijvoorbeeld als je sneller zou factureren. Of als beter debiteurenbeheer de cashflow kan verbeteren. In die gevallen komt er snel meer geld vrij, waardoor een financieringsaanvraag niet nodig is.

Biedt dat geen oplossing en wil je een financieringsaanvraag voorbereiden? Dan helpen we je graag om de financieringsbehoefte in kaart te brengen.

Wat wil je financieren?

Het is belangrijk om de financieringsaanvraag af te stemmen op het type financier en het type financiering dat je zoekt. Die kun je pas kiezen als je weet wat je wilt financieren.

Wil je bijvoorbeeld investeren in kapitaalgoederen, zoals een nieuwe machine, apparatuur of transportmiddelen? Of gaat het om vastgoed, om jouw bedrijf uit te breiden op een nieuwe locatie? Of heb je behoefte aan meer werkkapitaal?

Begin met het doel van de financiering. Breng dat zo concreet mogelijk in kaart. Onderbouw het doel bovendien, vooral als je zoekt naar meer werkkapitaal. Financiers willen voorkomen dat ze onbedoeld verlies financieren, dus willen ze zien dat de financiering wordt gebruikt voor verdere groei.

Groeit je bedrijf hard en heb je meer werkkapitaal nodig, bijvoorbeeld omdat de kosten doorlopen terwijl de betaling van openstaande facturen op zich laat wachten? Een bank wil dan bijvoorbeeld de jaarrekening en tussentijdse cijfers zien. Sommige fintechs vragen de bankmutaties op en doen daarmee een eigen analyse. Zo stellen ze vast of jouw onderneming financierbaar is.

Door zowel de cijfers als het verhaal erachter goed in kaart te brengen, komen we tot het complete plaatje dat financiers waarderen.

Schrijf een businessplan

Heel belangrijk voor de financieringsaanvraag is het businessplan. Hierin beschrijf je het doel waarvoor je de financiering zoekt. In het plan onderbouw je de aanvraag. Leg uit welke machine je wilt aankopen, hoe dat de productie verhoogt en welke extra omzet je daarmee zal draaien.

Wil je investeren in vastgoed? Leg uit welke ervaring je daar eventueel al mee hebt, om vertrouwen te wekken bij de financier.

Heb je een opzet voor een businessplan? We kunnen je bij RS Finance helpen om dat tegen het licht te houden. Wij begrijpen waar financiers naar kijken en kennen het klappen van de zweep bij startups, scale-ups, dienstverleners en handel- en productiebedrijven.

Maak een investeringsbegroting

We helpen je met kritische vragen over het businessplan en bij het opstellen van de investeringsbegroting. In de financieringsbegroting leg je vast welke bedragen je nodig hebt voor de investering en de financiering die je daarvoor nodig hebt.

Het is belangrijk dat de begroting realistisch is, ten opzichte van andere bedrijven in de branche of bedrijven in dezelfde groeifase. We helpen je met die beoordeling. Zo controleren we of je een goed en begrijpelijk verhaal schetst, waarmee je naar een financier kunt.

De investeringsbegroting beschrijft uit welke bedragen de investering is opgebouwd. Dus wil je een machine aanschaffen? Dan neem je zowel de kosten voor de machine op, als die voor de installatie daarvan en voor eventuele aanvullende kosten voor het bedrijfsklaar maken.

Gaat het om vastgoed? Dan houd je in de investeringsbegroting ook rekening met eventuele verbouwingskosten, vergunningskosten en de kosten van een architect. Je schetst het complete plaatje, om de financier mee te nemen in wat je precies van plan bent.

Houd ook rekening met de aanloopkosten

Ten slotte houd je rekening met de aanloopkosten die je verwacht. Dus, welke kosten moet je maken om de eerste nieuwe producten van de band te laten rollen? Of wat moet er allemaal gebeuren voordat je een nieuw pand in gebruik kunt nemen? Als er tijd zit tussen het moment van investeren en de eerste omzet die daaruit volgt, is het belangrijk om de aanloopkosten mee te nemen in de berekening.

Stem het type financiering af op het type investering dat je doet.

Begeleiding bij jouw financieringsaanvraag

Bij RS Finance kennen we de verschillende soorten financieringsaanvragen, meerdere soorten financiers én de wijze waarop ze naar de aanvragen kijken.

Dus zoek je als startup of scale-up naar kapitaal, terwijl je nog weinig of geen omzet genereert? Heb je een onderneming die goed draait, maar wil je uitbreiden met een machine of andere materiële vaste activa? De financieringsaanvraag ziet er in beide gevallen heel anders uit.

Stem het type financiering af op het type investering dat je doet. Voor verschillende financieringen zijn er verschillende financiers.

Wij begrijpen jouw financieringsbehoefte

Je bereidt een financieringsaanvraag voor door heel goed te begrijpen wat de precieze financieringsbehoefte is. Dat zit ‘m in de investeringsbegroting, de exploitatiebegroting en de cashflowprognose, maar net zo goed in het verhaal en de motivatie.

Jij stelt een businessplan op, waarna wij je helpen met de investerings- en de exploitatiebegroting. Het plan en de prognoses gebruik je om een zo goed mogelijk beeld te schetsen van de te verwachten situatie. Wij helpen je door kritische vragen te stellen en je plannen tegen het licht te houden. Dat doen we alvast voordat de financier dat doet, om jou beter voor te bereiden op de daadwerkelijke financieringsaanvraag.

Welk type financiering zoek je?

Wie in vastgoed investeert, wil dat veelal langlopend financieren. Werkkapitaal kun je op veel kortere termijn financieren. En investeer je in software die je ontwikkelt, waarmee je nog geen omzet genereert en waarvoor onzeker is wat het uiteindelijk zal opleveren? Het vraagt om verschillende soorten financieringen, bij verschillende soorten financiers. Houd de blog in de gaten, want in deel drie van deze serie over financieringsaanvragen gaan we dieper in op de verschillende financiers.

Zoek je een partner die je kan helpen door het stellen van de juiste vragen?

Wij helpen doorlopend organisaties met het bepalen van het juiste type financiering. Samen brengen we in kaart wat de wensen zijn, hoe de financiering eruit moet zien en welke toekomstige scenario’s dat oplevert. Door zowel de cijfers als het verhaal erachter goed in kaart te brengen, komen we tot het complete plaatje dat financiers waarderen.

Ben jij bezig met een financieringsaanvraag? En wil je de financieringsbehoefte goed in kaart brengen? Bij RS Finance hebben we de financiële expertise, de praktische ervaring én het kritisch vermogen om jou te helpen de beste voorbereiding te treffen.

Vul online je gegevens in. Dan nemen we contact met je op.

blijf op de hoogte

Alle laatste ontwikkelingen direct in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Glenn ten Bookum, RS Finance

contact

Wil je grip op je financiën en duurzaam groeien? Wij helpen je graag.

Neem contact op
Postadres

Postbus 51298
1007 EG Amsterdam

Bezoekadres Purmerend

Wielingenstraat 133
4e verdieping
1441 ZN Purmerend

Bezoekadres Amsterdam

James Wattstraat 100
6e verdieping
1097 DM Amsterdam

Bezoekadres Rotterdam

Max Euwelaan 55
2e verdieping
3062 MA Rotterdam

nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!