Klantverhaal

Van cijfers naar waardevolle inzichten: de efficiëntieslag bij Bravoure

Het Amsterdamse Bravoure begon platgezegd als een websitepartij, aldus managing partner Kim Krauwel. Maar inmiddels is het bedrijf in vijftien jaar uitgegroeid tot een toonaangevend digital design agency. Die groei ging gepaard met een groeiende behoefte aan beter inzicht in de operationele en financiële kant. “En dat is precies wat RS Finance ons biedt.”

Kim vertelt hoe de boekhouding aan het begin nog gedaan werd door een kennis van een van de oprichters. “Die kwam dan langs met de boeken en kon erg op de details zitten. We werden ooit eens aangesproken dat we te veel flessen Spa Rood kochten, maar ze nooit inleverden voor statiegeld.”

Die tijd ligt inmiddels ver in het verleden. Bravoure is sindsdien behoorlijk gegroeid en telt nu meer dan dertig werknemers. Er worden nog steeds websites gebouwd, maar dit is slechts een onderdeel van wat Bravoure helpt vertellen. Als strategisch digitaal partner zorgen ze ervoor dat merken impact maken met hun communicatie en zo ook verder kunnen groeien.

Het verhaal achter de cijfers

Een kleine twee jaar geleden zette Bravoure ook voor de eigen administratie een nieuwe stap in professionalisering. Het bureau zocht iemand die niet alleen de boekhouding deed, maar ook mee kon denken op strategisch vlak. “We hadden behoefte aan iemand die bonnetjes boekt, maar tegelijkertijd bedrijfseconomisch advies kan geven. Dat kwam ook door de fase waar we in zaten. We wilden steeds meer doen met operationele data. Hoe effectief ben je als team? Hoe meer inzicht we kregen, hoe dieper we in de materie wilden duiken.”

Tegenwoordig hebben we het niet eens meer over de cijfers, maar over hoe het binnen de organisatie efficiënter en effectiever kan.

Efficiënter werken

RS Finance ging eerst aan de slag met de financiële administratie en het optimaliseren van processen en systemen. Nu kan Bravoure verder kijken dan de cijfers en op basis van deze data betere keuzes maken in de bedrijfsvoering. Tegenwoordig heeft Kim het vaak niet eens meer over de cijfers wanneer ze de relatiebeheerder bij RS Finance spreekt. In plaats daarvan gaat het over hoe het binnen de organisatie efficiënter en effectiever kan.

“Nu hebben we het bijvoorbeeld over de lengte van de inwerkperiode voor nieuwe medewerkers. De omzet van Bravoure is de afgelopen twee jaar veel hoger geworden, terwijl de salariskosten ongeveer gelijk zijn gebleven. We zijn als team dus veel effectiever geworden. Maar als er dan een investering wordt gedaan in nieuw personeel, dan zie je dat die effectiviteit weer grotendeels verdwijnt omdat mensen ingewerkt moeten worden.”

In de gesprekken met RS Finance gaat het ook over de toekomst. Want ook al staan de zaken er momenteel heel goed voor bij Bravoure, hoe zit dat volgend jaar? “We kijken vooruit met elkaar,” vertelt Kim. “Nu gaat het goed, maar je zit hoog in je loonkosten en de inflatie gaat daar nog overheen, dus wat als er dit of dit gebeurt?”

“De relatiebeheerder heeft ook met ons team gezeten om uit te leggen waarom we zo sturen op bepaalde cijfers. Dat vonden de medewerkers heel prettig. En datzelfde geldt voor het leadership team. We hebben hen meer inzicht gegeven in waarom het belangrijk is dat hun team bepaalde omzetten haalt.”

Nog meer sturen op data

De volgende stap is dat Bravoure nog meer op data gaat sturen. Bijvoorbeeld door het financiële pakket te koppelen aan het salarisoverzicht, waardoor ze kunnen sturen op tarieven voor mensen op basis van hoeveel ze verdienen. “Dat is voor het management zeker interessant. Hoe zorg je ervoor dat iedereen in de organisatie het nut ervan inziet en dat de medewerkers alle extra informatie ook handig vinden en niet overweldigd raken?”

Als Bravoure nog verder groeit, ziet Kim het wel gebeuren dat het bonnetjes boeken intern wordt opgepakt. “Maar dan investeren we misschien juist meer in het bedrijfseconomische gedeelte van RS Finance. De inzichten die de financiële cijfers bieden, kunnen het verschil maken in het succes van de onderneming.”

blijf op de hoogte

Alle laatste ontwikkelingen direct in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Glenn ten Bookum, RS Finance

contact

Wil je grip op je financiën en duurzaam groeien? Wij helpen je graag.

Neem contact op
Postadres

Postbus 51298
1007 EG Amsterdam

Bezoekadres Purmerend

Wielingenstraat 133
4e verdieping
1441 ZN Purmerend

Bezoekadres Amsterdam

James Wattstraat 100
6e verdieping
1097 DM Amsterdam

Bezoekadres Rotterdam

Max Euwelaan 55
2e verdieping
3062 MA Rotterdam

nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!