Je zoekt een manier om werknemers te laten participeren in jouw onderneming. De motivatie daarvoor kan heel uiteenlopend zijn. Misschien wil je de belangen van medewerkers in lijn brengen met die van de onderneming, of zoek je als startup naar manieren om toptalent aan je te binden zonder een torenhoog salaris uit te moeten keren.
Wat zijn belangrijke overwegingen bij werknemersparticipaties? En wat zijn eigenlijk de mogelijkheden, als je daarover nadenkt? Dat zetten we graag voor je op een rij. Je kunt medewerkers op allerlei manieren laten participeren, al geldt er grofweg een onderscheid tussen twee varianten:
Zoek je een methode om werknemers te laten participeren in de onderneming? Binnen het MKB kan dat op een aantal verschillende manieren. Daarbij is het belangrijk om er rekening mee te houden dat klassieke aandelen een paar voordelen kennen, maar vooral een aantal nadelen.
Houd er bijvoorbeeld rekening mee dat aandelen zowel economisch eigendom als ook juridisch eigendom opleveren, dus stemrecht. En zelfs als binnen een onderneming een klein percentage eigendom weinig directe invloed heeft, kunnen de gevolgen groot en langdurig zijn. Bedenk bijvoorbeeld hoe een participerende werknemer (na verloop van tijd) kritisch kan zijn op het beleid, stemmingmakerij kan veroorzaken of op andere manieren onnodige oproer kan veroorzaken.
Er bestaan diverse alternatieven, zoals:
Denk je aan een participatie op basis van certificaten? De oprichting van een Stichting Administratiekantoor (STAK) is dan gebruikelijk. Dat vraagt om meer inzet aan de voorkant, maar levert vervolgens een aantal voordelen op.
Bovendien bestaan er mogelijkheden zoals Restricted Stock Units, waarbij je voorwaarden stelt aan het toekennen van aandelen, certificaten of opties daarop. Pas als de restricties eraf zijn, ontvangt de werknemer het kapitaalbelang. Je kunt op die manier bijvoorbeeld als voorwaarde stellen dat een werknemer een bepaalde tijd bij de onderneming blijft werken. Of gebruik ‘vesting’. Daarmee bepaal je bijvoorbeeld dat een werknemer bij vertrek na het eerste jaar dienstverband recht heeft op 25% van de waarde, na twee jaar dienstverband op 50%, et cetera. Het zijn manieren om werknemers te binden aan de onderneming, vanuit een kapitaalbelang dat ze daarmee opbouwen of vrijspelen.
In ons verdiepende artikel over de verschillende soorten werknemersparticipaties gaan we daar uitgebreider op in. Laat je altijd goed informeren over de mogelijkheden, als je zoekt naar een manier om werknemers te laten participeren met een kapitaalbelang.
Zoek je een vorm om winst te delen met werknemers? Er is in de nauwe en klassieke uitleg van een werknemersparticipatie dan eigenlijk geen sprake van een participatie. Winstdeling is eigenlijk een variant van een bonus.
Dat heeft te maken met de manier waarop je winstdeling uitkeert, net als de varianten die daarvoor beschikbaar zijn. Dus wil je medewerkers belonen op basis van de winst die de onderneming maakt? Bijvoorbeeld om hun belangen in lijn te brengen met die van de organisatie?
Een winstdeling betaal je uit vanuit de salarisadministratie. Dat betekent dat het gaat om een vorm ‘in de vennootschap’, namelijk met geld dat in de vennootschap wordt verdiend. Er is geen sprake van een kapitaalbelang, omdat een werknemer geen aandelen, certificaten of opties op aandelen of certificaten ontvangt. In plaats daarvan betaal je een winstdeling uit via de salarisadministratie. Het is een vorm van een bonus.
Vind je het belangrijk dat werknemers een beloning ontvangen op basis van de waarde van de onderneming, maar wil je dat niet als winstdeling uitkeren? Als je andersom geen aandelen, certificaten of opties wilt verstrekken, is de SAR mogelijk een interessant alternatief. Het zijn Stock Appreciation Rights. Die rechten zijn afgeleid van de waardering van de aandelen van de onderneming. Tegelijkertijd krijgt de werknemer geen aandelen in handen. Je kiest daarmee als het ware voor een tussenweg. Daarover adviseren we je bij RS Finance natuurlijk graag.
Bij alle vormen van werknemersparticipatie en ook winstdelingen is het belangrijk om rekening te houden met de wet- en regelgeving die van toepassing is.
Houd bijvoorbeeld rekening met deze drie principes en inzichten:
Twijfel je over de vorm van een werknemersparticipatie? Of ben je benieuwd in welke fase van de onderneming bepaalde vormen interessanter of juist minder interessant zijn? Daarover adviseren we je graag.
Wij adviseren onder andere startups en scale-ups, net als ander MKB over de mogelijkheden van werknemersparticipaties. Dus denk je daarover na? Of zoek je naar een manier om werknemers uit te nodigen om te participeren?
Een kapitaalbelang in het MKB heeft vaak andere implicaties dan bij beursgenoteerde ondernemingen. Bovendien bestaan er veel verschillende mogelijkheden, met zowel voordelen als een aantal haken en ogen. We brengen de situatie in kaart, werken de diverse scenario’s uit en kunnen helpen tot en met het opstellen van de verschillende overeenkomsten.
Wil je meer weten over een werknemersparticipatie voor startups, scale-ups en het MKB? Stel ons je vragen, dan vertellen we je er graag meer over.
blijf op de hoogte
Alle laatste ontwikkelingen direct in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Wielingenstraat 133
4e verdieping
1441 ZN Purmerend
James Wattstraat 100
6e verdieping
1097 DM Amsterdam
Max Euwelaan 55
2e verdieping
3062 MA Rotterdam
Wil je op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!