Fiscaal

Zo vermijd je belastingrente op aanslagen IB/VPB voor 2023

Belastingrente: niemand betaalt het graag. Toch is het een realiteit waar ondernemers en particulieren mee te maken kunnen krijgen bij het betalen van inkomstenbelasting (IB) of vennootschapsbelasting (VPB). Namelijk, wanneer een te betalen belastingbedrag ‘te laat’ wordt vastgesteld. En met de recente stijging van rentetarieven sinds januari jl. is het voorkomen ervan nóg belangrijker geworden. Gelukkig kun je met de juiste voorbereiding belastingrente vermijden.

Belastingrente bij Vennootschapsbelasting

Voor VPB over het (boek)jaar 2023 kan belastingrente in rekening worden gebracht wanneer aanslagen na 30 juni 2024 worden opgelegd. Het rentepercentage bedraagt momenteel 10%. De periode voor de belastingrente kan lopen vanaf 1 juli 2024 tot uiterlijk zes weken na de aanslagdatum.

Is er sprake van een gebroken boekjaar, dan loopt de renteperiode van de eerste dag van de zevende maand volgende op het einde van het boekjaar tot uiterlijk 6 weken na de aanslagdatum.

Voorkomen van belastingrente VPB

Door de aangifte over het (boek)jaar 2023 vóór 1 juni 2024 in te dienen, vermijd je de belastingrente. Dit geldt ook wanneer het boekjaar niet gelijkloopt met het kalenderjaar, maar dan moet de aangifte binnen vijf maanden na het einde van jouw boekjaar ingediend zijn. Echter, je voorkomt alleen belastingrente wanneer de Belastingdienst de gegevens uit de ingediende aangifte ongewijzigd overneemt.

Voorbeelden:

De Belastingdienst legt dit uit aan de hand van enkele voorbeelden:

  • Je doet op 23 mei 2024 aangifte over het (boek)jaar 2023. Eind juni 2024 ontvang je een ongewijzigde voorlopige aanslag met daarop een te betalen bedrag.

    Omdat hier de aangifte vóór 1 juni 2024 gedaan is en de gegevens zonder wijzigingen zijn overgenomen, is er geen belastingrente verschuldigd.

  • Je doet op 20 juni 2024 aangifte over het (boek)jaar 2023. Op 8 augustus 2024 ontvang je een voorlopige aanslag met daarop een te betalen bedrag. De Belastingdienst heeft de gegevens uit de aangifte zonder wijzigingen overgenomen.

    Omdat hier de aangifte niet vóór 1 juni 2024 gedaan is, wordt er wel belastingrente in rekening gebracht over de periode 1 juli 2024 tot en met 19 september 2024 (6 weken na de datum van de aanslag).

Heb je nog niet alle gegevens om de aangifte in te kunnen dienen? Voorkom dan belastingrente door vóór 1 mei 2024 een voorlopige aanslag over het (boek)jaar 2023 of een wijziging van een eerder opgelegde voorlopige aanslag te verzoeken. Voorwaarde is wel dat de Belastingdienst de (voorlopige) aanslag niet tegen een hoger (te betalen) bedrag oplegt.

  • Je vraagt op 22 april 2024 een voorlopige aanslag over het (boek)jaar 2023 aan. Op 2 september 2024 ontvang je een voorlopige aanslag. De Belastingdienst heeft de gegevens uit het verzoek zonder wijziging overgenomen.

    Omdat hier het verzoek al vóór 1 mei 2024 ingediend is en de gegevens zonder wijzigingen zijn overgenomen, is er geen belastingrente verschuldigd.

Belastingrente bij Inkomstenbelasting

Voor IB wordt belastingrente berekend als je na 1 mei 2024 aangifte doet. Deze rente, die momenteel 7,5% bedraagt, wordt gerekend vanaf 1 juli 2024 tot zes weken na de aanslagdatum.

Voorkomen van belastingrente IB

Voorkom belastingrente door de aangifte inkomstenbelasting over het (boek)jaar 2023 vóór 1 mei 2024 in te dienen. Of door vóór 1 mei 2024 een voorlopige aanslag over het (boek)jaar 2023 aan te vragen. Ook hier geldt dat belastingrente enkel voorkomen kan worden indien de Belastingdienst de uiteindelijke/definitieve aanslag niet tegen een hoger (te betalen) bedrag oplegt.

Vermijd invorderingsrente door tijdige betaling

Een ander aspect om rekening mee te houden is de invorderingsrente. Deze rente komt bovenop de belastingrente en wordt in rekening gebracht wanneer de belasting te laat betaald wordt, specifiek vanaf zes weken na de datum die op de aanslag vermeld staat.

Het is belangrijk om te beseffen dat deze rente doorloopt totdat de volledige schuld aan de fiscus is afbetaald. Met een huidig tarief van 4% kan dit bedrag snel oplopen. Vermijd dus onnodige kosten door je belastingen op tijd te betalen.

Voorbereid en op tijd

Een goede planning en tijdige actie kunnen je veel geld besparen. We raden je aan om ruim vóór 1 mei te controleren of er over het (boek)jaar 2023 een voorlopige aanslag inkomsten- of vennootschapsbelasting is opgelegd naar het (te verwachten) belastbaar inkomen of de winst van jouw B.V.

Heb je nog geen voorlopige aanslag ontvangen, of is de vastgestelde voorlopige aanslag te laag, dan kun je belastingrente voorkomen door zelf proactief, uiterlijk op 30 april 2024, een correcte voorlopige aanslag aan te (laten) vragen. Zorg daarbij dat je een realistische schatting maakt van jouw inkomen en/of bedrijfswinst om zo eventuele rentekosten te vermijden. Schat je deze te laag in, dan loop je het risico dat je later alsnog met belastingrente geconfronteerd wordt.

RS Finance staat klaar om je te helpen met het navigeren door deze fiscale verplichtingen en het optimaliseren van jouw belastingzaken. Wil je meer weten of heb je behoefte aan persoonlijk advies? Neem dan gerust contact met ons op. Samen zorgen we ervoor dat je niet meer betaalt dan nodig is en voorkomen we onaangename verrassingen met de fiscus.

blijf op de hoogte

Alle laatste ontwikkelingen direct in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Glenn ten Bookum, RS Finance

contact

Wil je grip op je financiën en duurzaam groeien? Wij helpen je graag.

Neem contact op
Postadres

Postbus 51298
1007 EG Amsterdam

Bezoekadres Purmerend

Wielingenstraat 133
4e verdieping
1441 ZN Purmerend

Bezoekadres Amsterdam

James Wattstraat 100
6e verdieping
1097 DM Amsterdam

Bezoekadres Rotterdam

Max Euwelaan 55
2e verdieping
3062 MA Rotterdam

nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!